Alege franciza corectă și câștigă jocul!

„Joc” – acest cuvânt reușește să îmi reaprindă amintirile copilăriei. Fac parte din generația care a întâlnit internetul de la o vârstă foarte fragedă, iar o dată cu el și jocurile online. Nu îmi place să destăinui micile mutări ce duc la câștigarea jocului dar de această dată nu pot rezista. Jocul acesta este mult prea important pentru a nu vă destăinui planul meu de acțiune, iar dacă veți sta alături de mine veți putea afla și de ce. 

Lucrurile sunt foarte simple am la dispoziție un buget, fie adunat de mine în timpul anilor, fie dintr-un împrumut. Cert este că plec la drum cu o bază financiară stabilă. Mai apoi trebuie să decid asupra cărei francize mă voi opri. Acest pas este foarte important și de el poate depinde dacă voi câștiga sau nu jocul. Trebuie să am în vedere cheltuielile de acum, dar și cheltuielile viitoare, de asemenea trebuie să mă opresc asupra unei afaceri ce va aduce profit.

Ce franciză am ales?

 

Atunci când am ales să accept provocarea acestui joc m-am decis să iau ca punct de reper Craiova, mai exact orașul în care m-am născut și în care voi locui mult timp de acum încolo. Cei care au făcut jocul mi-au pus la dispoziție mai multe francize:

  • Retail: Used Products, Amazing Jewelry, Imprinto, Meli Melo, Inglot
  • Food & beverage: The Coffee Shop, Boco Bistro, Oro Toro, Tucano Coffee, The Coffee Bike
  • Servicii: LMI (Leadership Management International), 5asec, Hansen Ergonomics Studio

După cum vedeți domeniile sunt foarte diversificate. Trebuie să precizez că înainte de a alege jocul îți pun la dispoziție toate detaliile cu privire la franciza aleasă. Vei ști încă de la început în ce țări și orașe este deja cumpărată, care vor fi costurile, dar și multe alte detalii. Am verificat fiecare afacere în parte și câștigătoare a ieșit The Coffee Shop. Sunt de părere că o astfel de franciză ar avea foarte mult succes într-un oraș ca și Craiova. Eu am decis să mă opresc asupra unei francize care necesită un buget mai accesibil pentru început.

De ce am optat pentru franciza Coffee Bike?

  • Pentru că din lista de idei  afaceri mi s-a părut cea mai cool. Nu am văzut până acum standul acestei francize deși am ajuns și în Cluj și în București. Cu toate acestea îmi place ideea de a avea o afacere „mișcătoare”.
  • Deoarece investițiile sunt mult mai accesibile decât la restul francizelor. Am preferat să pornesc de la o franciză la care investiția este mai mică, pentru a putea vedea în timp real efectele acesteia. 
  • Mi s-a părut foarte interesantă ideea unei cafenele mobile. Nu în orice zi ai ocazia de a vedea o astfel de cafenea, mai ales că ea nu are nevoie de racord la apă sau electricitate. Mai exact ea poate fi instalată oriunde în Craiova fără a apărea probleme. 
  • Pentru că oferă posibilitatea de a realiza până la 100 de cafele/oră. Acest lucru mi se pare foarte util mai ales că sunt sigură că foarte multe persoane vor fi interesate de o astfel de cafenea. 
  • Un alt motiv ar fi faptul că primesc ajutor de specialitate de la Coffee Bike, ei mă ajută cu promovarea, îmi oferă informații cu privire la modul de instruire al barmanului. Tot de la ei urmează să primesc produse de cea mai bună calitate, cum ar fi amestecul Caferino. 
  • Deoarece voi face primii pași în acest domeniu alături de o firmă cu o lungă experiență în domeniu. Datorită francizei ei vor fi cei care mă vor ajuta cu decorul, realizarea produselor, dar și multe aspecte. Un principal beneficiu este atragerea clienților care deja cunosc Brand-ul și produsele sale, iar mai apoi extinderea afacerii.

Cum aș câștiga jocul?

În primul rând aș alege un loc foarte populat, dacă nu chiar aș încerca să fac schimbul între două facultăți. Este cunoscut că în zona Facultății de Automatică și a Facultății de Mecanică nu există cafenele și tocmai de aceea m-aș axa pe aceste zone. Aș stabili un program flexibil astfel încât studenții să știe la ce oră își pot lua cafeaua și din două în două ore aș face schimbul între cele două facultăți. Mai apoi m-aș axa ca în perioada weekend-ului și a vacanțelor bicicleta să se poată afla în centrul orașului.

Cu ajutorul unor prețuri puțin mai mici decât ale concurenței, dar și datorită calității produselor sunt sigură că franciza ar avea succes. De asemenea m-aș ocupa foarte mult de promovarea afacerii, de informarea craiovenilor cu privire la existența acesteia. Un lucru de care aș ține cont este angajarea unei persoane care să știe cum să vorbească cu clienții și să îi ajute să aleagă corect.

De ce aș opta mai târziu pentru transformarea francizei în masterfranciză?

Deoarece în felul acesta aș avea mai multe de câștigat. Ce înseamnă masterfranciză? Este vorba de un nivel foarte înalt la care poți ajunge pe parcursul jocului. De această dată nu mă mai ocup doar de afacerea mea ci trebuie să deschid și alte afaceri mai mici. Trebuie să găsesc candidați pentru funcțiile de conducere ale sub-francizelor. Acest lucru va ajuta afacerea să crească, dar el presupune și mai multă responsabilitate din partea mea. 

De această dată eu voi avea îndatoririle francizorului, eu va trebui să îi ajut pe sub-francizori să își conducă afacerile către succes. Îndatoririle mele stau strâns legate de contractul semnat cu sub-francizori și de cele mai multe ori constau în realizarea de training-uri de instruire, oferirea de suport și asistență. Voi parcurge aceeași pași pe care francizorul i-a parcurs cu mine. Acesta este, cred eu cel mai important nivel și îmi doresc să pot ajunge la el.

Ce am câștigat respectând pașii de mai sus?

Încă de când începem un joc ne gândim la ce vom câștiga la terminarea acestuia. Ei bine jocul prezentat astăzi are un alt scop, mai exact el m-a învățat cum să mă folosesc de o franciză pentru a crea o afacere de succes. De asemenea el m-a învățat cum să îi ajut și pe cei din jurul meu atunci când afacerea va merge bine. Nu trebuie să uităm că orice afacere a avut un început, chiar dacă de cele mai mute ori totul a început ca un joc. Vă invit să jucați și voi acest joc în viața reală și să vedeți unde vă vor ajunge pașii. 

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog Spring 2017!

 

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.