Casa viselor mele prinde viață cu ajutorul celor de la Aia Proiect!

De ceva timp, adică de câțiva ani buni, tot îmi construiesc niște case virtuale, mai simplu spus „bloguri”. Una dintre ele este chiar acest blog. Toate au fost construite și consolidate, asemenea unor case reale, într-un timp destul de îndelungat, iar de cele mai multe ori fără ajutorul cuiva.  Nu este ușor să creezi o casă în care oricine să se simtă bine-venit, mai ales atunci când stai în casa altcuiva sau cum s-ar spune în blogging nu ai domeniul tău casa ta. Cu timpul am reușit să îmi iau propriile mele case virtuale, chiar dacă în realitate nu aveam o casă a mea. Mai apoi am reușit să atrag curiozitatea afaceriștilor din mediul online, iar acum veniturile din ”chirii”  îmi permit să încerc construirea unei case reale.

Îmi doresc cu ardoare să construiesc o locuință pentru mine și viitoarea mea familie. În privința acesteia din urmă principiile mi-au fost inoculate de cei ce m-au crescut și m-au dirijat până la maturitate, tocmai de aceea știu că o familie are nevoie de stabilitate, de o casă care să devină ”acasă”. Pentru viitoarea mea casă am descoperit principii sănătoase ce constau în echilibru, durabilitate, design ergonomic și mai ales flexibilitate. Toate acestea au venit spre mine, tot din spațiul online unde îmi desfășor activitatea, într-o minunată colecție deproiecte casestrânsă prin sudoare, fantezie, rigoare și disponibilitate de către AIA Proiect.

Eu îmi doresc ca viitoarea mea casă să râdă în soare și lumină, căci pentru confortul viitoarei mele familii un zâmbet nu mă mulțumește. Cu toate că sunt o persoană visătoare, în viață prefer durabilitatea atât privind relațiile cu cei de lângă mine, cât și pentru spațiul în care îmi petrec mai mult de două treimi din viață.

De câte ori îmi place o clădire, indiferent în ce colț al lumii m-aș afla, rămân surprinsă că este o construcție peste care au trecut zeci sau chiar câteva sute de ani. Atunci când vrei să începi o construcție legea te obligă să lucrezi pe baza unui proiect care să respecte condițiile de urbanism din zona respectivă.

Cei mai mulți dintre prietenii mei s-au plâns că au făcut rost de proiecte ieftine, dar care atunci când au trecut la execuție le-au adus probleme noi și mai ales costuri suplimentare foarte ridicate. Iată motivul din cauza căruia eu sunt convinsă că pentru reușita unui proiect de construcție a casei trebuie să aleg o firmă care să se ocupe de la așezarea pe hârtie și până la finalizarea întregii construcții.


Primul meu pas a fost  găsirea unei firme care să mă ajute în  “obținerea certificatului de urbanismși abia apoi să pot trece la executarea proiectului viitoarei mele case. Acest proiect va fi executat de această firmă prin experimentații săi specialiști, îmbinând și toate cerințele mele. Sunt conștientă că ideile mele nu vor putea fi toate puse în practică exact cum le văd eu, dar experiența arhitectului va prima.

O idee ce îmi surâde și mie, descoperită pe Spațiul Domestic(Pagina de facebook a celor de la Aia Proiect), este a unei case eco realizată după stilul chinezesc. O casă ce rivalizează cu o pădure modernă, în care plantele cresc pe verticală. Visez, de cele mai multe ori cu ochii deschiși, la această casă a mea. Dar visele au multe neclarități, alteori adevărate „găuri negre”, așa că am mare nevoie de cineva care să mă ajute pentru a le contura cu tușa necesară. Pentru mine cei care pot retușa visele mele sunt cei de la AIA-PROIECT.

https://youtu.be/7aavWToaYLg

                                        sursa:Youtube

Sfaturile acestora cu privire la realizarea acestui important proiect de casă m-au vrăjit cu totul. Nu numai că veneau în întâmpinarea doleanțelor mele, dar pe alocuri chiar mi le completau. Cum terenul deja îl aveam într-o zonă mirifică și liniștită, arhitectul trebuia să îmi dea soluții privind alimentarea cu apă, încălzirea și desigur poziția în teren a construcției. Din colecția lor de proiecte case mi-a plăcut unul foarte mult, dar în mod sigur mi-aș dori o personalizare făcută de un profesionist pe baza sugestiilor mele.

Viitoarea locuință doresc să ne asigure confortul nu numai acum când suntem tineri, ci și în viitor când ne va ajunge bătrânețea. Dacă acum mi-aș dori dormitoarele la etaj, peste câteva zeci de ani voi fi încântată de un mic dormitor la parter. Designul și ergonomia viitoarei case presupune un efort mai mare în această fază. Este normal căci acum rezolvăm doar cu un consum de hârtie și creion, la execuție cheltuielile pentru modificări repetate costă mult mai mult. Nu voi trece la execuție până nu voi fi mulțumită de fiecare colțișor al casei.

Astfel ajungem și la un alt sfat: bugetul nu poate fi bătut în cuie. Indiferent cât de bine am calcula pe hârtie, mereu prietenii mei au avut probleme, este bine să iau în calcul și unele cheltuieli neprevăzute. Apoi chiar dacă mărește bugetul un proiect eficient energetic este obligatoriu, având în vedere că prețurile pentru utilități și întreținere sunt într-o continuă curbă ascendentă.

Într-o zi nu știam dacă visez în somn, visez cu ochii deschiși sau chiar sunt trează. În fața mea era un proiect de vilă transpus într-o machetă. Era uimitor cum toate discuțiile avute cu prietenii de la AIA-PROIECT prinseseră viață. Căci proiectul casei mele, pe care aceștia mi-l trimiseseră on-line, intrase deja în programul de execuție al calculatorului, iar imprimanta 3D îl și realizase peste noapte. Era așa de frumos, parcă pentru câteva clipe pășisem în paradis. Visul s-a terminat, dar dorința mea a devenit tot mai puternică.

Partea bună cu Aia Proiect este că o să îmi asigure dirigenția executării lucrării, pentru a avea siguranța ”lucrului bine făcut”. Uneori chiar dacă proiectul este gata pe parcursul realizării sale s-ar putea să am nevoie de ajutorul și sfaturile cuiva. Ei bine cei de la Aia Proiect nu mă lasă singură oferindu-mi consultanță pe toată această perioadă. Pentru prima oară după foarte mult chiar cred că voi putea aduce la viață casa mult visată sau cel puțin o variantă mai bună a ei. 

După această experiență cu proiectarea casei în care voi locui cu familia mea aș vrea să fac o comparație între casele virtuale și cele reale. Știu cele două lucruri pot părea total diferite, dar acest lucru nu este adevărat. 

Asemănări și deosebiri între o casă închiriată și un blog pe subdomeniu:

Asemănări Deosebiri
  • În ambele situații ai foarte multe reguli de respectat. Asta înseamnă că poți sta acolo, dar nu poți face ce vrei tu.
  • Închirierea unei case înseamnă plata unor bani lunar, în cazul unui blog vorbim doar de adăugarea unei terminații la finalul adresei blogului.
  • Există posibilitatea ca proprietarul să te dea afară atunci când vrea. Atunci este foarte greu să o iei de la 0, mai ales dacă ai și investit. Acest lucru este valabil atât pentru case cât și pentru bloguri.
  • În cazul unei case vorbim de vizite doar din partea cunoscuților, rudelor sau prietenilor. Pe un blog poate intra oricine, indiferent de țara în care locuiește.
  • În cazul unor investiții putem discuta de bani și/sau timp pierdut. În plus nu există stabilitate, iar atunci când vrei să crești/mărești familia este și mai greu.
 

Asemănări și deosebiri între casa ta și un blog pe domeniu:

  • Dacă ești la început cel mai bine este să apelezi la un specialist. În cazul casei ai nevoie de un proiectant, iar în cazul unui blog vorbim de prezența unui web designer.
  • Chiar dacă este puțin mai greu în câteva ore poți schimba întrun totul aspectul blogului. În schimb atunci când vorbim despre o casă este foarte greu să o dărâmi și să o construiești iar.
  •  În ambele cazuri poți face ce modificări dorești tu. Desigur trebuie să ai în vedere și cât de mult îi afectează pe cei din jur ceea ce faci.
  •  Pentru casa ta plătești doar o dată, atunci când o construiești. Atunci când vorbim de un domeniu este nevoie de găzduire și de plata unui domeniu anual. 
  •  În cazul unor dezastre poți pierde totul. (În cazul unei case ea poate lua foc sau să se dărâme în timpul unui cutremur. Atunci când vorbim de un blog pot apărea probleme tehnice care să ducă la pierderea întregului coținut.)
  • Atunci când casa are probleme cauzate de dezastre naturale este dificil să o repari într-un timp optim. Un blog însă poate reveni la viață dacă este făcut un back-up la o anumită perioadă de timp.
  •  
  • De la o casă este foarte greu să scoți ceva venituri și să și locuiești în ea. La blogging însă lucrurile stau mult mai ușor, putând „închiria” spațiu pentru diverse firme, fără ca ele să se mute efectiv la tine în casă.

 

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog Spring 2017

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.