Ghid pentru alegerea cazanului pe lemne potrivit

 

Daca vrei sa ai certitudinea ca ai investit in centrala  potrivita, trebuie sa te orientezi dupa cateva criterii. Stii ca ai gasit ceea ce trebuie atunci cand aceasta iti ofera randamentul dorit si prezinta caracteristicile corespunzatoare, in functie de tipul de combustibil utilizat (in acest caz fiind lemnul), puterea termica, maniera prin care evacueaza gazele, dar si dupa model (cu gazeificare sau conventionala).

Cum alegi cazanul pe lemne potrivit?

Pentru inceput, trebuie sa ai in vedere cele mentionate mai sus atunci cand alegi cazanul, apoi vei vedea ca apar si alte lucruri asupra carora trebuie sa se axeze decizia. In continuare iti prezint cateva dintre avantajele pe care trebuie sa le prezinte centrala pe care o alegi. Indiferent ca te orientezi dupa furnizorul potrivit pe internet sau ai in vedere opiniile cunostintelor, atat timp cat cele ce urmeaza a fi mentionate nu se numara printre calitatile centralei recomandate, te sfatuiesc sa mai investesti timp in cautare.

Pe langa urmatoarele caracteristici, poti efectua o cautare pe google dupa preturi cazane pe lemne pentru a-ti face o idee aproximativa in legatura cu suma de care ai nevoie. Vei vedea si dupa acest criteriu daca gasesti ceva care sa iti fie pe plac, care sa iti raspunda la toate nevoile.

  • Cazanul pe lemne trebuie sa aiba o ardere eficienta, sa fie unul inteligent
  • Este important sa fie usor de curatat
  • Serpentina de racire trebuie sa ajute la evitarea supraincalzirii
  • Alege camera de ardere astfel incat sa poti introduce suficiente lemne in acesta
  • Randamentul oferit trebuie sa fie mare daca gazele reiesite din gazeificare se ard eficient
  • Daca cazanul are exhaustor in dotare, acesta va usura arderea, iar afumarea cazanului este redusa la minimum. Astfel, este favorizata o ardere eficienta, deci un randament optim.
  • Ai grija ca ventilatorul din dotare sa fie unul de calitate pentru ca acestuia ii revine sarcina de a asigura aerul necesar pentru o ardere corespunzatoare in permanenta. 

Acesta este un set de trasaturi absolut necesare de indeplinit pentru alegerea cazanului. Dupa cum am mentionat si mai sus, este bine sa te documentezi in privinta diversitatii de preturi cazane pe lemne, dar mai ales sa urmaresti piata de desfacere. Este normal sa te intrebi cat te va costa incalzirea, mai ales pe timp de iarna.

Sa stii ca acest aspect nu depinde numai de tipul de cazan pe care il folosesti, ci si de alti factori precum:

– dimensiunile casei

– materialul cu care este izolata locuinta

– temperatura interioara pe care vrei sa o ai in locuinta

– timpul pentru care esti dispus sa tii centrala deschisa zilnic

– cantitatile de apa calda menajera utilizate

– calitatea combustibilului si cat de uscat este acesta

Ca sa iti faci o idee aproximativa in privinta costurilor, sa stii ca folosirea unui lemn de calitate medie, care este deja pregatit pentru ars, ofera posibilitatea de a incalzi locuinta investind un procent mai mic cu 25-50% decat in cazul incalzirii cu motorina, gaz sau electricitate.

Daca investesti intr-o centrala de calitate,  nu mai trebuie sa iti faci griji in privinta mentenantei pentru ca aceasta a fost proiectata sa se pastreze intr-o conditie excelenta pentru un timp indelungat. Desigur, este normal ca ocazional sa fie necesare efectuarea anumitor operatii, care de altfel nu necesita un timp prea mare.

Asadar, te invit sa tii cont de acest mic ghid, destinat tie si tuturor celor care doresc sa cumpere o centrala pe lemne, insa nu stiu care este cea mai buna modalitate de a face asta. 

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.