Sezonul potrivit pentru închirieri

 

Chiar şi fără statistici, prin proba practică, ne dăm seama că începutul de toamnă este o perioadă favorabilă pentru închirieri. S-ar putea ca din perspectiva unui viitor chiriaş să nu fie la fel de avantajos, având în vedere că o astfel de perioadă speculează piaţa şi creşte preţurile. Specialiştii imobiliari de la Compari Imobiliare ne sfătuiesc cum să evităm o supraestimare a unui apartament ce dorim să îl închiriem. Un preţ justificat vine ca urmare a aplicării unei strategii încă din faza de selecţie a anunţurilor şi a locuinţelor vizate pentru a fi vizitate.

Profilul chiriaşului

În medie, pe piaţa din România se pare că 90% sunt proprietari – restul, chiriaşi de ocazie care încă nu îşi permit un credit sau nu văd în asta o soluţie de adoptat. În mare parte sunt tineri, unii chiar elevi sau studenţi. Desigur, nu sunt singurii pentru că un alt segment îl reprezintă familiile în formare, adică tinerii căsătoriţi însă la început de drum sau cei care vin din provincie, stabilindu-şi un drum de evoluţie a carierei şi nu numai, în mediul urban. Încep evident cu o chirie, menită să îi acomodeze cu stilul traiului la oraş.

Ofertele locuinţelor de închiriat

Contrar a ceea ce am putea crede la prima idee, închirierile nu se rezumă la locuinţe vechi. Piaţa imobiliară s-a dezvoltat destul de mult în ultimii ani. Ca drept dovadă, numeroşi investitori străini au achiziţionat pe piaţa de la noi spaţii şi locuinţe recent construite. Ca un efect şi al anului 2016 când s-a înregistrat un record al ultimilor 10 ani, când dezvoltatorii au oferit pe piaţa imobiliară 14.000 de locuinţe noi, acestea sunt actualmente la faza de închiriere.

Cât despre preţuri, totul depinde de oraş şi de zonă. În rândul de anunţuri de inchirieri apartamente se numără poate şi unele care nu justifică cerinţele de preţ cu nivelul de condiţii. Însă asta înseamnă să cercetezi piaţa. Conform experţilor imobiliari de la Compari Imobiliare, există statistici actualizate la zi în cadrul portalului lor online; o astfel de sursă este poate şi un ghid care să ofere o estimare şi un punct de plecare pentru cei interesaţi.

Optimismul agenţilor imobiliari prevede că în cel mai scurt timp chiriile vor fi tot mai accesibile. Cererea şi oferta se vor regla şi se va justifica şi calitatea a ceea ce se oferă. Piaţa actuală dictează deja anumite trenduri în acest sens.

Desigur, rămân încă valabile concepte vechi. Spre exemplu, de cum începe perioada şcolară, preţurile cresc simţitor. Desigur, în astfel de perioade cererea de apartamente pentru închiriere este tot mai mare, în toată ţara. Mai apoi urmează perioada începerii anului studenţesc, motiv pentru care din nou chiriile sunt la un nivel mai ridicat. Cert este că aparte de astfel de perioade ţintă, chiriile sunt uşor mai ridicate în ultimii ani. Spre exemplu, în capitală, o garsonieră de închiriat poate ajunge şi la 15 €/mp, asta valabil pentru zona Alexandru Obregia. La polul opus este zona de vest sau Rahova cu 5 €/mp.

Pentru doritori, Compari Imobiliare pune la dispoziţie numeroase anunţuri atât de vânzare, cât şi de închiriere, pentru orice oraş din ţară.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.