Lista celor mai frumoase lucruri pe care le poti face in inima Maramuresului istoric

 

Pentru ca cele mai frumoase calatorii sunt cele pe care le planificam (si le visam) cu mult timp inainte de a porni efectiv la drum, iti propunem astazi o serie de activitati, obiective si atractii turistice din inima verde a Maramuresului – o regiune in care comunitatile de oameni si natura coexista intr-un mod aproape fara de repros. Aici, intre raurile Mara si Cosau, o zona unica ti se arata indata ce treci peste muntii Gutai, ca peste o trecatoare inspre o alta lume.

 

Iti poti planifica vacanta aici din mai multe motive:

  • pentru ca e aproape de Baia Mare, dar si de Sighetu Marmatiei (lucru util daca alegi sa vii cu trenul);
  • pentru ca drumurile ce te aduc aici au fost recent modernizate (daca vii cu masina);
  • pentru ca poti sa inchiriezi o masina, biciclete direct de aici sau din Baia Mare (in cazul in care alegi sa zbori pana la Satu Mare, Cluj-Napoca sau in curand, chiar si in Baia Mare).

Fotografia postată de Eco Maramureș.

Pe scurt, aici te poti bucura de o mancare gatita ca demult, la tara – cu alimente din gradina, cu preparate traditionale, bine pastrate, dupa retete vechi, cu arome de neuitat. Lasa restaurantele deoparte, pentru cateva zile. Lasa si hotelurile de prea multe stele. Aici ai pensiuni agroturistice in care seara stai la foc de tabara, auzi povesti din batrani sau horesti cu ceilalti musafiri si cu gazdele, imbiat si de horinca (palinca) de Maramures. Tot aici vezi munti vulcanici semeti, te plimbi prin sate pitoresti, prin pasuni cu zeci de flori si miresme, observi mesterii popularii in atelierele lor…si nu te simti ca intr-un muzeu. In inima Maramuresului, oamenii sunt mereu ospitalieri, gata de oaspeti, gata sa iti povesteasca cum e viata la sat, ce povesti sau glume ti se potrivesc.

 

Iata asadar, intr-o ordine intamplatoare, o lista cu lucruri pe care sa le faci daca iti propui sa vizitezi (si sa traiesti, sa gusti din atmosfera) destinatiei de ecoturism Mara-Cosau-Creasta Cocosului:

Fotografia postată de Eco Maramureș.

  1. O plimbare usoara sau un traseu de cati kilometri vrei tu prin satele, dealurile si padurile din Maramures. Ai la indemana o harta, o aplicatie mobila, biciclete de inchiriat si …ghizi experimentati, pentru orice nivel!
  2. Sa participi la o sarbatoare sateasca, traditionala ori la un eveniment religios or popular. Pe langa faptul ca vei vedea intreg satul in haine de sarbatoare, ca vei lua parte la o slujba de biserica in una din monumentele UNESCO, vechi de sute de ani, vei face o calatorie in timp. Oamenii parca au ramas la fel!
  3. Sa observi plante si animale salbatice, intr-un mod nou. Lasa atlasul din mana si vezi indeaproape, alaturi de ghizi, zeci de plante rare, flori colorate nemaintalnite si arbori de sute de ani. Urca in observatorul de wildlife si ai sansa sa vezi ulii, lupi, vulpi, cerbi, mistreti si chiar ursi!
  4. Zbor cu parapanta, alaturi de experti. Vezi peisajele, satele si acest colt de lume, intr-un mod unic. Iar daca cerul este curat, s-ar putea sa vezi pana departe, inspre Ucraina. Bineinteles, nici nu vei observa cum trec Carpatii granita inspre nord!
  5. Bai de apa sarata in lacurile ori bazinele din Ocna Sugatag. Recomandate pentru o multime de afectiuni sau doar pentru relaxare!
  6. Civilizatia lemnului, amprentata in zeci de cladiri, constructii, obiecte de mobilier ori de arta. Lemnul este pretuit, iubit si strans legat de cultura si identitatea maramuresenilor.
  7. Viata la tara poate fi nu doar povestita sau ilustrata, ci si traita! Alege de aceea sa iti petreci o zi alaturi de gospodarii din Maramures – la padure, la camp, ori in jurul casei. Vei invata cum traiesc aici oamenii in simplitate, bucurandu-se de mersul anotimpurilor si de ce le ofera pamantul, apa si soarele.

 

Te-am facut curios? Arunca o privire peste siteul destinatiei de ecoturism Mara-Cosau-Creasta Cocosului si peste materialele turistice de promovare a acestei zone unice din Maramures!

Lasa-ne un comentariu si spune-ne ce ai adauga listei de mai sus sau ce activitati de acest tip ai bifat deja!

 

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.