Traditii de craciun in Romania

Romanii sunt oameni traditionalisti, insa din pacate, foarte multe traditii se pierd sau se amesteca cu traditiile altor tari. Oricum ar fi si indiferent de cat de frumoase ar fi colindele englezesti sau filmele americane, uneori este frumos sa ne amintim si de traditiile si de obiceiurile romanesti care ne reprezinta. Impreuna cu Giftidea.ro am pregatit o lista de traditii de Craciun ale romanilor:

Craciunul este o sarbatoare care se serbeaza pe data de 25 decembrie deoarece este foarte apropiata de Solistiutiul de iarna, o sarbatoare importanta care dateaza inca de pe timpul dacilor. In aceeasi data erau sarbatorite Saturnaliile, un moment in care oamenii bogati faceau daruri celor saraci. Intotdeauna Craciunul este asociat cu un mos batran si darnic, insa in traditia romaneasca exista un cioban zeu, un mod care a creat tot ceea ce astazi se vede si personajul care aduce daruri.

In perioada pre-crestina Craciunul era sarbatorit ca fiind prima zi a Noului an, iar majoritatea tarilor Europene au pastrat aceasta traditie pana in secolele XV-XVIII. In Romania s-a pastrat pana in secolul al XIX, iar in Banat si in Transilvania prima zi a anului se numeste Craciunul Mic, si nu Anul Nou.

O buna parte a traditiilor romanesti de Craciun sunt associate cu focul si cu lumina, elemente care se regasesc in majoritatea tarilor din Europa si care reprezinta speranta ca zeul soare gaseste puterea sa aduca primavera cea bogata.

Whisky Jack Daniel's Cadou

Bradul de Craciun este un simbol foarte cunoscut, iar intre sumedenia de traditiile de Craciun, cea mai importanta este arboreal din obiceiurile romanesti. Bradul este prezent la romani la toate momentele importante ale sale, incepand de la botez, casatorie sa inmormantare si se considera ca acesta este aducator de noroc, viata lunga, prosperitate si fertilitate, motiv pentru care oamenii isi impodobesc casele cu crengi. Oamenii asteapta sa impodobeasca bradul in Ajunul Craciunului sau in noaptea de Craciun, atunci cand Mos Craciun aduce pe langa cadouri si bradul frumos impodobit cu globuri si cu beteala.

                Colindatul este un alt obicei foarte cunoscut la romani, un obicei care incepe sa se practice in data de 24 decembrie si continua 2 sau 3 zile. De regula, colindatul se face in grupuri de copii, oameni mature, fete sau baieti, tineri casatoriti sau necasatoriti, in functie de etnografia zonei.  Colindatorii sunt primiti in casa deoarece se spune ca ei aduc sanatate si un an mai bun. De asemenea, colindatorii usnt recompensati cu colaci, nuci, mere si chiar bani.

Acestea sunt unele dintre cele mai importante traditii de Craciun din Romania, traditii care se pastreaza si astazi. Sigur ca fiecare zona are obiceiurile sale, iar frumusetea sarbatorilor de iarna consta tocmai in ele.

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.