Piața creditelor nebancare din România în anul 2018 – previziuni și perspective!
Descriere: România este statul în care împrumuturile nebancare au cunoscut o deosebită amploare în perioada 2015-2017. Va reprezenta anul 2018 continuarea acestui trend sau nu?
România este unul dintre statele Uniunii Europene care au înregistrat una dintre cele mai bune procente de creștere economică ( de aproximativ 6,1%). Țara noastră a exportat masiv în 2017 (valoarea totală a veniturilor generate a fost de aproximativ 62, 5 miliarde de dolari), ceea ce a însemnat o corijare a valorii PIB-ului până la aproape 870 de miliarde Ron. La nivel de creditare, România a cunoscut o creștere a instituțiile de tip IFN, care au ajuns la peste 180 de societăți.
Acest lucru s-a reflectat în acordarea de împrumuturi nebancare în valoarea de circa 5,7 miliarde de Ron până în prezent. Drept urmare, mulți dintre cei interesați de accesarea unui împrumut au beneficiat de pe urma noile condiții favorabile de creditare nebancară. Se va menține aceste trend și-n anul 2018 sau împrumuturile nebancare vor avea de suferit că urmare a introducerii noilor reguli de limitare a gradului de îndatorare în cazul IFN-urilor?
Anul 2018 va fi mai bun pentru societățile IFN?
Regulamentul BNR nr. 20/2009 a fost modificat începând cu 1 noiembrie 2017 în ceea ce privește acordarea de împrumuturi nebancare și de modul în care instituțiile care activează în acest domeniu vor trebuie să fie menționate în Registrul Special de Evidență. Drept urmare, limitarea la o pondere de risc de maxim 1000% reprezintă o restricționare a modului în care companiile nebancare vor oferi credite de acum înainte. Capitalul social al acestor instituții IFN trebuie modificat în mod proporțional cu valoarea creditului acordat, în cazul în care acesta depășește valoarea de 200% în ceea ce privește DAE. Astfel, creditarea nebancară se va dovedi mai puțin profitabilă pentru companii, dar mult mai avantajoasă pentru clienți.
Așa cum tehnologia Fintech a reușit să revoluționeze sectorul împrumuturilor nebancare internaționale, este de așteptat ca aceste companii să identifice cele mai avantajoase soluții pentru ca împrumuturile nebancare să se bucure de trendul ascendent al ultimilor ani. De aceea, perspectivele creditării de tip nebancar pentru 2018 sunt legate de raportul între cerere și oferta iar începutul de an indică în mod clar că împrumuturile nebancare online reprezintă soluția la care apelează românii atunci când au nevoie de bani rapid. Spre deosebire de bănci,, creditele nebancare se diferențiază prin:
- Eliminarea totală a elementelor de intermediere între solicitant și sistemul de aprobare;
- Micșorarea numărului de documente justificative în ceea ce privește obținerea unui credit;
- Extinderea gamei de venituri acceptate în procesul de acordare al unui împrumut;
- Oferirea unor posibilități multiple de solicitare a creditului decât cele standard al băncilor (online, prin telefon, sms sau direct acasă la client);
- Scurtarea perioadei de aprobare a creditului ca urmare a verificării rapide a cererii de împrumut;
- Personalizarea anumitor împrumuturi în funcție de solicitant și graficul de rambursare al acestuia.
Desigur, cel mai mare beneficiu este cel oferit de accesarea creditului prin intermediul dispozitivelor mobile. Românii, indiferent de veniturile acestora, utilizează terminale inteligente, ceea ce face ca accesarea unui credit nebancar online să fie foarte ușor de realizat grație noilor soluții tehnice oferite de către companiile Fintech din domeniu. Drept urmare, cu toate aceste limitări introduse de către BNR (care protejează în egală măsură instituțiile nebancare și clienții acestora), piața de creditare nebancară în România își va continua trendul de creștere.
Instituțiile IFN vor fi obligate să-și selecteze cu mai mare atenție clienții (gradul de îndatorare impus de către BNR le obligă în acest sens), iar clienții care și-au dovedit bonitatea financiară vor fi avantajați, ei devenind publicul-țintă al societăților nebancare creditoare. De altfel, companiile nebancare deja se gândesc să constituie propriile lor bănci online, în care totul va fi administrat și supravegheat de către programe software inteligente, capabile să susțină buna desfășurare a operațiunilor financiare.
Până în momentul actual, societățile nebancare acordă credite rapide, credite de nevoi personale și credite auto; nu este exclus ca pe viitor, acestea să-și extindă posibilitățile de acordare a unor împrumuturi care intră în sfera băncilor în momentul actual, așa cum sunt creditele ipotecare și cele imobiliare. Desigur, aceste credite vor beneficia de un mod de abordare nou, astfel încât să se potrivească cu nevoile omului modern, care apreciază modul de interacțiune bazat pe soluții high-tech!