Cabinet veterinar Valu: Tratamente eficiente pentru reducerea starilor de anxietate la caini, pisici si pasari de apartament

cabinet veterinar valu

 

Mutarea intr-un loc nou, un trecut mai putin fericit in cazul animalelor adoptate, anumite zgomote si multe alte cauze pot genera instalarea starii de anxietate la animalele de companie, fie ca este vorba despre pisici, caini sau pasari de apartament. Iar medicii de la cabinet veterinar Valu ne recomanda sa acordam atentie semnelor care indica starile de tristete si anxietate, care reprezinta un aspect esential pentru mentinerea fericirii animalului de companie.

Recomandarile medicilor de la cabinet veterinar Valu – Cum va puteti ajuta animalul de companie sa treaca de etapa anxietatii

Studiile ultimilor ani indica faptul ca tulburarile de anxietate sunt cele mai frecvente tulburari mentale care afecteaza nu doar oamenii, ci si animalele de companie. Anxietatea animalelor se poate in diferite forme, provocand reducerea abilitatilor cognitive, memoria si capacitatea de asimilare a noilor cunostinte.

–          Care sunt cele mai frecvente cauze ale anxietatii?

Dintre toate cauzele generatoare ale anxietatii, cea de separare este cea mai cunoscuta. Cu toate acestea, exista si alte cauze care pot determina instalarea tristetii, precum furtunile puternice, tunetele si fulgerele, zgomotele puternice si alte socuri pe care cainele, pisica sau pasarea dumneavoastra le poate suferi.

Comportamentul anxios apare atunci cand animalul de companie este separat de stapanul sau si poate fi remarcat atunci cand stapanul este plecat la serviciu sau chiar in momentul in care stapanul intra in magazin si isi lasa cainele sa astepte la intrare.

Teama de furtunile puternice, fulgere si tunete il pot transforma pe animalul de companie foarte usor intr-unul anxios, chiar daca starile nu au avut un precedent. De asemenea, artificiile si alte spectacole de lumini specifice diferitelor celebrari pot avea un impact negativ, chiar si cand este vorba despre o situatie singulara.

–          Cum puteti remarca semnalele care indica o modificare in starea psihica sau emotioanala a animalului de companie?

cabinet veterinar valu

Anxietatea usoara se manifesta prin tremuraturi, comportament antisocial – se ascunde, mai ales cand este cineva necunoscut in preajma, precum si prin manifestari care par obraznice (cainele isi face nevoile in casa, pisica nu foloseste litiera). Vocalizarea excesiva sau distrugerea obiectelor in lipsa stapanilor sunt de asemenea semne ale anxietatii animalului de companie.

Anxietatea la caini – un comportament obraznic dezvoltat in ultimul timp este cel mai clar indiciu ca patrupedul are o forma de anxietate. Cainii folosesc limbajul trupului pentru a-si exprima emotiile, fapt pentru care medicii veterinari recomanda aplicarea rapida a masurilor de remediere a emotiilor de tristete ale cainilor. Pupilele dilatate, randamentul scazut, scaderea poftei de joaca, frecventa cardiaca crescuta, leziunile cutanate reprezinta semne fizice si comportamentale ale cainilor anxiosi.

Anxietatea la pisici – pisicile obisnuiesc sa isi ascunda anxietatea, astfel ca poate fi mai greu sa identificati semnalele. Cu toate acestea, o pisica stresata va dormi excesiv, va manca mai putin decat de obicei, va urina in afara spatiului amenajat, se va indeparta si izola de stapanul ei.

Anxietatea la pasari – la fel ca si prietenii nostri patrupezi, si pasarile de apartament – papagali sau canari – pot manifesta tulburari de anxietate, care vor fi remarcate in absenta momentelor de joaca, lipsa trilurilor, apetitul scazut si chiar semnale fizice – pasarea isi smulge penajul, se curata excesiv etc.

–          Ce masuri puteti lua pentru remedierea simptomelor anxietatii?

Indiferent de forma in care se prezinta, chiar daca este vorba de stari usoare de anxietate, ce puteti face pentru a va ajuta animalul de companie?

Primele masuri inseamna apropierea de animal, cresterea numarului de ore petrecut impreuna – plimbari in exterior pentru caini, diversificarea jocurilor, achizitionarea de jucarii colorate.

Indiferent de animalul de companie, faceti-va un obicei din a respecta vizitele periodice la medicul veterinar, acesta putand identifica mai rapid cauzele anxietatii. In cazul formelor de anxietate mai grave, medicul veterinar poate prescrie si un tratament pe termen scurt sau termen lung, pentru ca tulburarea sa nu afecteze la nivel fizic animalul de companie.

Cabinet veterinar Valu asigura o serie se solutii pentru remedierea si inlaturarea starilor de anxietate ale animalelor de companie, propunand mai intai o abordare naturala, si doar ulterior medicatia adaptata fiecarui caz in parte.

–––––––––––––––

Contact

Telefon – 0722 666 406

Mail – vet.rebeca.neagu@gmail.com

Site web – www.cabinetveterinarvalu.ro

 

 

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.