Pentru orice tip de sudare, un aparat de sudura invertor iti ofera rezolvare!

Pentru efectuarea unei suduri rapide si fiabile este nevoie de alegerea unui dispozitiv calitativ, iar acesta poate fi aparatul de sudura invertor. In acest caz e bine de stiut care este diferenta dintre anumite tipuri de invertoare si unele caracteristici ale acestora. Prin ce se deosebesc invertoarele de sudura de transformatoarele de sudura? Un aparat de sudura invertor are dimensiuni mici si greutate la fel mica. Acesta are functii suplimentare si poate functiona fiind conectat chiar si la o retea cu tensiune redusa.

In mod obisnuit toate invertoarele produc un curent constant de sudare. Unele modele (de regula – cele profesionale) pot produce si curent alternativ. Invertoarele de sudura se impart in invertoare de uz casnic si profesionale. Invertoarele profesionale sunt de o calitate superioara, sunt fiabile si foarte performante. In acelasi timp, un aparat de sudura invertor este suficient pentru a efectua lucrarile de sudare casnice.

Un aparat de sudura invertor se deosebeste de celelalte prin tehnologia de sudare, mai exact, prin tipurile de sudare: MMA, TIG, MIG-MAG, CUT. Pentru a suda otel obisnuitde exemplu (carbon negru), ai nevoie de un aparat sudura invertor MMA (MANUAL METALIC ARC). Aceasta ofera o sudura obisnuita cu electrozi care este cea mai populara de pana acum. Acestea sunt cele mai simple dispozitive dintre toate tipurile de invertoare de sudura si dupa constructia lor, dar si dupa modul de functionare.

Pentru sudarea metalelor neferoase si a aliajelor lor, la fel si pentru sudarea unor detalii mici ori subtiri se utilizeaza sudarea de tip TIG. Sudarile sunt de calitate superioara, insa lucrul este mai dificil si mai costisitor. La sudarea TIG se folosesc electrozi non-consumabili si gaz inert (argon ori heliu, ocazional – azot) pentru protectia arcului. Costul unui asemenea dispozitiv este relativ mare, iar achizitionarea invertoarelor este oportuna mai mult pentru efectuarea profesionala a lucrarilor de sudura.

Invertorul cu regim MIG-MAG este un dispozitiv de sudare semiautomat. In acest caz , spre deosebire de sudarea TIG, se foloseste sarma de sudura in locul electrozilor, are contine o pulbere protectoare, care este alimentata de la un cilindru. Acest tip de aparat sudura invertor este folosit la sudarea metalelor neferoase, a otelurilor si a aliajelor. Sudarea iese una de calitate inalta chiar si pentru cele mai fine detalii. Costul unui asemenea invertor este mare si este mai rational sa fie achizitionat pentru efectuarea sudurii in mod frecvent si de calitate inalta.

Aparatele CUT sunt taietoare cu plasma. Acestea sunt dispozitive de tip invertor de inalta specialitate, utilizate in intreprinderi pentru taierea metalelor. Este bine de retinut ca exista un numar mare de invertoare, care permit sudarea intr-un singur mod. In acest timp, multe invertoare pot functiona in mai multe moduri – adica un dispozitiv poate permite sudarea cu electrozi de tip stick (MMA) si intr-un mediu de gaz de protectie (TIG).Sunt posibile si alte combinatii de sudare acceptabile.

Caracteristicile unui aparat de sudura invertor sunt urmatoarele:

  1. Domeniul de reglare a curentului de sudare;
  2. Durata includerii – un parametru foarte important care vorbeste despre calitatea invertorului;
  3. Consumul de energie – depinde de curentul de sudare;
  4. Tensiunea fara sarcina – contribuie la promptitudinea aprinderii arcului;
  5. Nivelul de protectie impotriva umezelii si poluarii.

Functiile suplimentare ale aparatului de sudura invertor:

  • HOT START (faciliteaza aprinderea arcului);
  • Anti Stick (ajuta la evitatea lipirii electrozilor);
  • Arc Force (ajuta la evitarea lipirii electrozilor si la cresterea stabilitatii arcului);
  • Memoria modului de sudare (faciliteaza setarea dispozitivului)

Cum alegem un aparat de sudura invertor?

Pentru lucrarile de uz casnic se potriveste un aparat de sudura invertor cu regim MMA, cu un domeniu de curent de sudare de la 60 la 180A (de preferinta pana la 200A). Este bine sa se acorde atentie tensiunii minime a retelei de alimentare cu energie electrica, perioadei de garantie si proximitatii locatiei centrului de servicii, in caz de defectiune.

Tags:

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.